10 Aralık 2016 Cumartesi

BEBEKLERİNİZE BALIK YEDİRİN


    Bebekler de ek gıdaya başlandıktan sonra hangi gıdaları ne zaman versem sorularıda peşinden gelir.Balıkta bunlardan biri tabiki.Bazı uzmanlara göre 6. aydan sonra,bazılarına göre ise 8. aydan sonra verilmesi tavsiye edilir.Hatta bebek kabul etmediği durumlarda bu süreç 1 yaşına kadar da uzayabilir.


  Yemeklerimizin vazgeçilmezi olan balık yaşamsal gıdalardan biri olan omega 3 tarafından çok zengin bir gıdadır.Ve beyin gelişimi ile hafızayı etkileyen bu omega 3' ü vücudumuz kendi kendine yapamadığı için takviye yapmak zorunda kalırız.Ya dısardan aldığımız gıdalarla veyada balık yağıyla eksikliğini gidermemiz gerekir.

  Balık ayrıca vücudumuzun sentezleyemediği 9 aminoasidin hepsini barındırır.D vitamini,fosfor,kalsiyum,protein,folik asit ve potasyum yönünden de en yararlı gıdalardan biridir.

   OMEGA 3 NASIL ALINIR ?

  Omega 3' ün esas kaynağı yeşilliklerdir.Bu sebeple yeşillikle beslenen hayvanlarda bol miktarda bulunur.Önceleri hayvanların sütlerini içerek,etlerini yiyerek bizde omega 3 yağ asidini alabiliyorduk.Ancak şimdi ki zamanda hayvanlara ottan ziyade endüstrileşmeden dolayı küspe,mısır gibi hazır yemler verilmektedir.Doğal olarak elimizde de tek omega kaynağı olarak balık kalmıştır.

   Ancak balık da doğal ortamında yetiştirildiğinde omega içerir.Çünkü doğal ortamında yetişen bu balıklar yosun yada yosun yiyen balıkları yedikleri için bol miktarda bu yağ asidinden üretirler.Yani önemli olan her balığı değil de kendi ortamında beslenen doğal balık yiyebilmektir.

  Özellikle yoğun ağır metallere maruz kalmış balıklar tercih edilmemeli.Bunlar arasında barbun,kalkan gibi dip balıkları da var.Metaller,balığın yağlı bölgesinde toplandığı için fazla yendiği taktirde metal zehirlenmesine neden olup,istenmeyen sonuçlar doğurabilirler.

   BEBEKLERE BALIK NASIL VERİLMELİ ?

  İlk 3 yaş dönemi bebekler için alerji riskinin fazla olduğu bir dönemdir.Doktor tavsiyesine göre 6. ay,tercihen 8.-9. aylarda balık yedirilmeye başlanır.Ama diğer ek gıdalar gibi azar azar ve giderek miktarı arttırılarak verilir.Her hangi bir alerji belirtileri ( kusma,bulantı,karın ağrısı,huysuzluk,ciltte döküntü,kızarıklık vs) saptandığı an gıda derhal bırakılmalıdır.

   BEBEKLERE BALIK YEDİRİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?

 * Bebeklere balık yedirirken cıva oranı düşük ve ağır metal içermeyen balıklar tercih edilmeli.Özellikle somon balığı soğuk ortamlarda yetiştiği için doğru seçim olacaktır.İstavrit,hamsi,sardalya da diğer seçenekler arasındadır,

 * Bunun yanı sıra her meyve ve sebzede olduğu gibi balık da mevsimine uygun olmalıdır,

 * Taze olmalıdır,bayat balık hassas bünyeye sahip oldukları için bebeklerde ağır zehirlenmelere sebep olabilir,

 *  Balığın yanında yedirilmemesi gereken hiçbir gıda yoktur.Sadece verilen gıdalar taze olmalıdır,

 *  Kılçıkları iyice temizlenmeli,bebeğin boğazına kaçmamasına dikkat edilmelidir,

 *  Küçük balıklar her zaman için daha az metal içerdiğinden bunların yedirilmesi öncelikli olmalıdır.

   BEBEKLERE BALIK NASIL PİŞİRİLMELİDİR ?

  Bebeklere balık verirken aşırı yağlı olmamasına dikkat etmeliyiz.Bu nedenle yağda kızartarak değilde farklı şekillerde hazırlamamız gerekiyor.Fırında buğulama,suda haşlama veyada çok fazla pişirmemek kaydıyla ızgarayı tercih etmeliyiz.Sağlık açısından uygun olan bunlardır.

   BEBEKLERİMİZE BALIĞI NE ŞEKİLDE YEDİREBİLİRİZ ?

  * Bebek balığı sade olarak yemek istemiyorsa zorlamayın.Baharat katarak veya limon sıkarak vermeyi deneyin.ilave olarak maydanoz,dereotu gibi yeşilliklerden de yararlanabilirsiniz.

  * Balık çorbasıda yapabilirsiniz.İçine bir kaç sebze katarak tatlandırabilirsiniz.

  * Balıklı ekmek yapıp sevdiği yemeklerle de verebilirsiniz.

  * Fırın posetlerine balığı ve havuç,patates gibi sebzeleri koyup pişirebilirsiniz.Bir parça balık bir parça sebze şeklinde yedirebilirsiniz yada hepsini ezip püre yapabilirsiniz,

  *  Balığı ezip içine un,maydanoz,baharat ve çok az tuz katıp köfte olarak sunabilirsiniz.Köfteye hemen hemen hiç bir çocuk hayır diyemez.

 Daha bunun gibi bir çok tarif bebeğinize balık yedirmenizi kolaylaştırabilir.Elleriyle yemelerine izin verin.Ellerini kullanması hem motor gelişimleri için çok önemli hemde kendi kendine yemeyi başardıkları için mutlu olurlar.Birazda şirin bir tabak hazırlarsanız oyun eşliğinde balığını iştahla yedirebilirsiniz.

 Son olarak bebekler anne babalarını taklit ettikleri için sizde onunla birlikte neşeli bir şekilde yerseniz oda sizi örnek alacaktır.Haftada en az bir veya iki kez tüketilmesi yeterlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

OKUYUPTA YORUM YAZMAYANLARIN BURUNLARI AKSIN 😋